ΣΧΙΣΤΙΕΣ

Πρόκειται για διαταραχή στο συμπλησιασμό και συνένωση τμημάτων του προσώπου του εμβρύου κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως. Η συχνότερη εντόπιση αφορά το άνω χείλος (ετερόπλευρα, ή αμφοτερόπλευρα), την φατνιακή απόφυση της άνω γνάθου (το οστέινο τόξο της άνω γνάθου που περιέχει τα δόντια), την υπερώα (ουρανίσκο), τη μύτη, προκαλώντας παραμόρφωση της ανατομίας της περιοχής.

Οι σχιστίες μπορούν να εμφανιστούν ως μεμονομώνες κλινικές οντότητες, ή ως μέρος συνδρόμων (ενός συνόλου παθολογικών κλινικών χαρακτηριστικών και συμπτωμάτων). Πλέον της δυσμορφίας, η σχιστία προκαλεί σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, αναλόγως της εκτάσεως του ελλείμματος των ιστών.

Στην αποκατάσταση των σχιστιών εμπλέκεται ομάδα πολλών ειδικοτήτων που συνεργάζονται μεταξύ τους, όπως πλαστικός χειρουργός, ωτορινολαρυγγολόγος, παιδοδοντίατρος, ορθοδοντικός, λογοπαθολόγος, ψυχολόγος, κ.α.

Συνήθως στους πρώτους μήνες της ζωής του νεογνού πραγματοποιείται η αποκατάσταση της χειλεοσχιστίας και λίγους μήνες αργότερα ακολουθεί η αποκατάσταση της σχιστίας της υπερώας.

Η σχιστία της φατνιακής αποφύσεως της άνω γνάθου διορθώνεται με χρήση οστικού μοσχεύματος, κυρίως από τη λαγόνιο ακρολοφία (τη «λεκάνη») του παιδιού αργότερα, ώστε να μην διαταραχθεί η φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη της άνω γνάθου από την ιατρογενή παρέμβαση (όπως σχηματισμό ουλώδους ιστού).

Συνήθως, η αποκατάσταση της φατνιακής σχιστίας γίνεται σε ηλικία 8-12 ετών, ώστε να υπάρχει το οστικό έδαφος που θα υποδεχθεί τον ανατέλλοντα κυνόδοντα (το δόντι που ανατέλλει στην περιοχή της σχιστίας όταν απουσιάζει ο πλάγιος τομέας).

Σε περίπτωση που υπάρχει ο πλάγιος τομέας (συχνώς στις περιπτώσεις σχιστιών λείπει), η αποκατάσταση της φατνιακής σχιστίας μπορεί να αξιολογηθεί να γίνει νωρίτερα (αναλόγως του δυναμικού της αυξήσεως της άνω γνάθου), ώστε να διατηρηθεί το συγκεκριμένο δόντι.

Ο ορθοδοντικός εποπτεύει την αύξηση και ανάπτυξη των γνάθων, την επίδραση των ουλών των χειρουργικών επεμβάσεων στις γνάθους και την οδοντοφυία, αποκαθιστά τις αποκλίσεις των δοντιών στις περιοχές που γειτνιάζουν με τη φατνιακή σχιστία και προετοιμάζει την οδοντική και συγκλεισιακή κατάσταση των γνάθων (τον τρόπο με τον οποίο συναρμόζουν τα δόντια της άνω γνάθου με τα δόντια της κάτω γνάθου) πριν τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Τέλος, με την ανατολή όλων των μονίμων οδόντων του παιδιού, σε περίπτωση που απουσιάζει συγγενώς (από τη γέννηση) κάποιο, ή κάποια δόντια (συνήθως πλάγιος τομέας), αξιολογείται η δυνατότητα της συγκλείσεως του διαστήματος του ελλείποντος δοντιού με ορθοδοντικές μετακινήσεις, ή η προετοιμασία για προσθετική οδοντική αποκατάσταση (προσωρινή κατά την παιδική ηλικία, μόνιμη κατά την ενηλικίωση).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικώς με τις σχιστίες μπορείτε να αντλήσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:
babyface.gr