ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται σε ηλικία 6-7 ετών, ώστε να προσδιοριστεί η ορθοδοντική κατάσταση του παιδιού και η λειτουργία του στόματός του. Η ορθοδοντική που αφορά τα παιδιά διακρίνεται σε προληπτική (υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας ορθοδοντικού προβλήματος, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί) και κατασταλτική/αναχαιτιστική (αναχαίτιση ενός ορθοδοντικού προβλήματος που έχει ήδη εγκατασταθεί και γίνεται συνεχώς μεγαλύτερο).

Πρόωρη απώλεια παιδικών οδόντων:

Θα πρέπει να τοποθετείται κάποιος μηχανισμός διατηρήσεως χώρου έως την ανατολή του αντιστοίχου μονίμου διαδόχου.

Συγγενής έλλειψη μονίμων οδόντων:

Όταν απουσιάζουν συγγενώς ένα ή περισσότερα δόντια, η έγκαιρη αξιολόγηση της οδοντικής καταστάσεως επιτρέπει τον σωστό ορθοδοντικό σχεδιασμό (διατήρηση του χώρου του ελλείποντος οδόντος για μελλοντική προσθετική αποκατάσταση ή ορθοδοντική σύγκλειση των διαστημάτων).

Υπεράριθμοι οδόντες:

Η παρουσία υπεραρίθμων οδόντων είναι δυνατόν να επιφέρει διαταραχές στην ανατολή των μονίμων οδόντων, καθώς και στην ορθή διευθέτησή τους.

Έκτοπη ανατολή οδόντων:

Η εκτροπή από τη φυσιολογική πορεία ανατολής των οδόντων (κυρίως των άνω μονίμων κυνοδόντων) μπορεί να επιφέρει απορροφήσεις στις ρίζες των παρακειμένων οδόντων, ή/και οδοντική έγκλειση (μη ανατολή).

Επιβλαβείς έξεις:

Επιβλαβείς συνήθειες των παιδιών, όπως ο θηλασμός δακτύλου, είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχές στην φυσιολογική ανάπτυξη των δοντιών και στη λειτουργία του στόματος.

Πρόσθια σταυροειδής σύγκλειση μεμονομένων οδόντων:

Όταν κάποιο (ή κάποια) άνω πρόσθιο δόντι συναρμόζεται πιο πίσω σε σχέση με το αντίστοιχο (ή αντίστοιχα) κάτω, ενδέχεται να δημιουργηθούν διαταραχές τοπικές, ή/και συστηματικές (σε όλη τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος).

Οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση:

Η λειτουργική οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση (λόγω στενής άνω γνάθου, η κάτω γνάθος εξαναγκάζεται σε παρεκτόπιση κατά τη σύγκλεισή της), συσχετίζεται με ασύμμετρη ανάπτυξη του προσώπου του παιδιού.

Προγναθισμός άνω γνάθου ή/και υπογναθισμός κάτω γνάθου:

Όταν η άνω γνάθος είναι σε πιο πρόσθια σχέση σχετικώς με την κάτω γνάθο, δημιουργούνται συνθήκες έντονης προτάξεως των άνω τομέων, η οποία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού τους.

Προγναθισμός κάτω γνάθου ή/και υπογναθισμός άνω γνάθου:

Όταν η κάτω γνάθος είναι σε πιο πρόσθια θέση σχετικώς με την άνω γνάθο η λειτουργική και αισθητική κατάσταση του στόματος διαταράσσεται έντονα.

Ο ορθοδοντικός ασθενής θα πρέπει να ξεκινήσει την ορθοδοντική/ορθοπεδική παρακολούθηση ή/και παρέμβαση από την ηλικία των 8 ετών προκειμένου να αποκομίσει το μέγιστο θεραπευτικό όφελος.

Σε διαφορετική περίπτωση, η αποκατάσταση των γνάθων απαιτεί πιθανότατα μεταγενέστερη (κατά την ενηλικίωση) ορθογναθική χειρουργική επέμβαση.